Chapewerken

De dekvloer of chape is een mengsel van zand, cement en water dat als ondergrond dient voor de eigenlijke vloerbedekking. Deze afwerklaag wordt aangebracht bovenop de constructieve vloer en zal glad en vlak afgewerkt worden zodat de meest voorkomende vloerbedekkingen hierop aan te brengen zijn.

Eventueel worden er additieven toegevoegd, zo kan men bijvoorbeeld de isolatiewaarde verhogen.


Hechtende chape

Deze chape wordt rechtstreeks op de draagvloer aangebracht., de minimum dikte bedraagt 5 cm. Er worden enkel randstroken aangebracht tussen de muren en chape tegen het uitzetten van de chape.


Niet - Hechtende chape

Deze chape hecht niet aan de draagvloer. Tussen de chape en de draagvloer komt een scheidingslaag: een folie (plastiek, polyethyleen, ...), Zo'n folie werkt als waterkerende laag tegen opstijgend vocht. De chape moet minstens 5 cm dik zijn, enkel te gebruiken bij een vlakke ondergrond, en hier moet altijd een wapening gebruikte worden.


Hellingsbeton

Hellingsbeton is een chape die op platte daken of terrassen geplaatst wordt. Platte daken worden voorzien van een helling om het regenwater af te voeren. Het hellingsbeton wordt geplaatst in de richting van de waterafvoer met een hellingsgraad van 1,5cm per m.


Zwevende chape

Een zwevende chape wordt op een isolatielaag aangebracht en wordt altijd gewapend toegepast. De isolatielaag kan thermisch of akoestisch worden toegepast.


Sneldrogende chape

Een gewone cementchape heeft een droogtijd van ongeveer een week à 10 dagen per cm chape. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar voor een chape van 5cm dikte komt dat dus op 5 à 7 weken. Er zijn additieven die dit proces versnellen waardoor je een droogtijd krijgt van 3, 10 of 15 dagen.


Thermische isolatie

Het belang van een degelijke isolatie zal niemand ontkennen. Door het kiezen van de juiste isolatiematerialen kan je uw wooncomfort verbeteren en kan je besparen op je verwarmings- en energiefactuur.

Voor de isolatie van je vloer heb je de keuze tussen isolatieplaten, schuim en isolerende mortel.

Deze thermisch isolerende onderlagen hebben elk verschillende eigenschappen en isolerend vermogen. Afhankelijk van de situatie wordt geopteerd voor een van de volgende mogelijkheden.


Schuimbeton Celmix

Schuimbeton is een mengsel van cement, zand, water en schuim. Bij het uitharden vormen zich kleine belletjes. Het heeft een licht isolerende werking en wordt voornamelijk gebruikt als uitvullingslaag onder de chape, bijvoorbeeld om leidingen te beschermen. Er zijn echter nog andere toepassingen van schuimbeton. Het kan bijvoorbeeld dienen als onderlaag voor vloerverwarming, maar men kan er ook holle ruimtes zoals kruipkelders mee opvullen. Het kan ook voor een afschot zorgen op platte daken.

Voordelen:

  • Redelijk licht. Het precieze gewicht hangt af van de samenstelling
  • Het materiaal is ongevoelig voor rot en schimmels en het gaat ook lang mee
  • Goede cohesie
  • Aangezien schuimbeton zelfnivellerend is, kan de plaatsing ervan eenvoudig en snel verlopen
  • Het gaat om een vloeibare chape. Dit betekent dat ze goed alle hoeken kan bereiken.


Betopor polystyreen (EPS korrels)

De EPS-korrels hebben als bouwmateriaal bijzondere eigenschappen. Een EPS-parel bestaat namelijk voor 98 % uit lucht, gewone lucht, de beste isolator. Dankzij deze unieke eigenschap is EPS-isolatie bij uitstek geschikt om gebouwen te isoleren. Voor de overige 2 % bestaat EPS uit polystyreen, die als verpakking dient van deze lucht. EPS-isolatie isbijzonder licht van gewicht en daardoor vlot handelbaar op de werf,sterk, vormvast en drukvast, milieuvriendelijk door het gebruik van slechts 2 % polystyreen.


Thermogram

Hoogwaardige thermische isolatie, op basis van granulaten uit polyurethaan, gebonden met veredelde cementen en diverse geselecteerde toeslagstoffen.Thermogran is een gebruiksklare thermische isolerende mortel,samengesteld uit CFK-vrije Polyurethaankorrels van hoge densiteit.


PUR isolatie (schuim)

Pur staat voor polyurethaan en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van daken en vloeren. Aangezien Polyurethaan isolatie vaak als schuim wordt geplaatst noemt men dit isolatiemateriaal dan ook vaak gespoten PUR. Het wordt letterlijk op het te behandelen oppervlak gespoten en sluit makkelijk en snel alle hoekjes af. Dit isolatiemateriaal is dankzij zijn gebruiksvriendelijkheid, snelheid, doeltreffendheid en hoge isolatiewaarde ideaal voor de isolatie van alle vloeren zoals zoldervloeren, vloeren op het gelijkvloers en tussenvloeren.


Isolerende vloerplaten (bijvoorbeeld geëxpandeerd polystyreen, geëxtrudeerd

  • IKO Enertherm ALU rechte kant is een isolatieplaat met een kern uit hard polyisocyanuraatschuim, bekleed aan beide zijden met een meerlaags gasdicht aluminium complex. De PIR platen worden gebruikt voor het thermisch isoleren van platte of hellende daken, vloeren, spouwmuren en zolders.
  • IKO Enertherm ALU tand en groef is een isolatieplaat met een kern uit hard polyisocyanuraatschuim, bekleed aan beide zijden met een meerlaags gasdicht aluminium complex. De PIR platen worden gebruikt voor het thermisch isoleren van platte of hellende daken, vloeren, spouwmuren en zolders.
  • EUROWALL is een isolatieplaat met een kern in hard polyurethaanschuim bekleed met een gasdicht meerlagencomplex van kraftpapier en metaalfolies waarvan één zijde reflecterend en één zijde matgrijs is.
  • Resolschuim Kooltherm® K3 Vloerplaat is door de drukvaste eigenschappen geschikt als vloerisolatie voor zwevende vloerconstructies, in combinatie met vloerverwarmingssystemen. Kooltherm K3 behaalt u eenvoudig de beste lambdawaarde van alle traditionele isolatiematerialen.


EPS Plaat

Platen in geëxpandeerd polystyreenschuim hebben een zeer bredewaaier van toepassingen:

  • Daar de densiteit de drukweerstand bepaald, wordt de juistedichtheid gekozen in functie van de vloerbelasting.
  • Daar de platen versneden worden uit blokken van 6000 x1200 x 1000 mm zijn er naast de standaardplaten vele andereafmetingen mogelijk.
  • Standaarddiktes: 20, 30, 40, 50, 60 mm.
  • Andere diktes ook mogelijk op aanvraag.

Chapes met een isolerende onderlaag moeten steeds voorzien worden van extra wapeningen.


Akoestische isolatie

Akoestische isolatie of geluidsisolatie wordt geplaatst om geluid af te remmen of te verzwakken.

Akoestische vloerisolatie zal zo voorkomen dat hinderlijke geluiden van een hoger gelegen vertrek naar een lagergelegen vertrek zal doordringen.

Er zijn verschillende types verkrijgbaar: akoestische foams, gegoten vloerisolatie of minerale wollen. Elk van deze uitvoeringen heeft zijn specifieke eigenschappen en isolerend vermogen.

Afhankelijk van de situatie zal dus gekozen worden voor een van onderstaande opties.


Acoustic Reflex


Acoustic Abrifiber 9mm


Ethafoam


Acoustic foam


Insulit BI 9+


Randstroken


Randstroken 2x2 groen

Chapes met een isolerende onderlaag moeten steeds voorzien worden van extra wapeningen.


Wapeningen

Wanneer bijvoorbeeld de chape voorzien wordt van isolerende onderlagen of vloerverwarming is het noodzakelijk de chape van wapening te voorzien. Hierdoor zal de duurzaamheid van de dekvloer verhogen. De bewapening zal een betere buig- en treksterkte geven aan de dekvloer waardoor de krimpscheuren gecontroleerd en gereduceerd worden.


Netbewapening:

Netten uit extra harde staaldraad bestaande uit evenwijdig lopende langsdraden waar tussen loodrecht op elkaar staande verbindingsdraden gelast zijn. Uitsluitend verkrijgbaar op panelen van 2m2. Wordt meer en meer als standaard bewapening voorgeschreven.

Specificaties

  • mazen : 50x50 mm (tolerantie 8mm)
  • dikte : 2 mm, 1,8 mm of 1,6 mm (tolerantie 0,1mm)
  • Panelen van 2 m²
  • ideaal voor onder natuursteen of vloerverwarming
  • makkelijke plaatsing (panelen)
  • degelijk gepuntlast
  • vermindert krimpscheuren
  • geen vloerdoorbuiging
  • gegalvaniseerd staal Din 1548
  • minimale breuklast 2000N
  • heel stevige draad (praktisch geen vervorming van de mazen)


Vezelbewapening:

Krenit®-vezels zijn speciaal ontwikkeld om naast de scheurvermindering, chape en uitgehard beton, bijzondere eigenschappen te geven zoals schokweerstand en taaiheid.


Transport

Wij zijn eveneens voorzien van een vrachtwagen met kraan en containersysteem. Op deze manier bevoorraden wij onze chapewagens op de werf.

U kan ons onder andere inhuren voor volgende diensten:


Chape pompen


Stabiliseren op zaterdag


Ophalen en afvoeren van bouwafval


Verkoop van zand en cement aan plaatsers,...

Indien u gebruik wenst te maken van onze diensten, gelieve contact met ons op te nemen.


Gespoten PUR-isolatie


Pur staat voor polyurethaan en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van daken en vloeren. Aangezien Polyurethaan isolatie vaak als schuim wordt geplaatst noemt men dit isolatiemateriaal dan ook vaak gespoten PUR. Het wordt letterlijk op het te behandelen oppervlak gespoten en sluit makkelijk en snel alle hoekjes af. Dit isolatiemateriaal is dankzij zijn gebruiksvriendelijkheid, snelheid, doeltreffendheid en hoge isolatiewaarde ideaal voor de isolatie van alle vloeren zoals zoldervloeren, vloeren op het gelijkvloers en tussenvloeren.

Bij dit isolatiemateriaal worden twee componenten gemengd . Na het spuiten ontstaat hierdoor na enkele minuten een harde materie met een zeer hoog percentage gesloten cellen (tot 95%). De bovenzijde van dit schuim is niet volledig egaal. Indien men vloerverwarming wil plaatsen, is het dus eerst vereist om het oppervlak glad te schuren. Gespoten purisolatie beschikt verder over een hoge isolatie- of lambdawaarde. Het materiaal is dus uiterst geschikt voor wie een nagenoeg perfecte isolatie wenst die moeiteloos aansluit op leidingen en oneffenheden in de vloer.

Klik hier voor meer info - Technische Fiche


Terwijl men voorheen steeds isolatieplaten moest plaatsen bovenop de dekvloer (chape), moet er bij gespoten polyurethaan vloerisolatie geen uitvullaag worden voorzien voor de leidingen. De isolatie zelf zorgt voor een naadloze inkapseling van het buizenwerk en een volledige uitvulling, tot in de kleinste hoekjes. In slechts één handeling bekom je dus de uitvulling en de isolatielaag zelf. Deze kan je vervolgens afwerken met een laag chape.

Omwille van de zeer goede warmteweerstanden het feit dat er geen uitvullaag moet voorzien worden, heb je bij het werken met gespoten isolatieschuim minder vloerdikte nodig. Zeker wanneer je gaat renoveren en de hoogte van de deuropeningen een belangrijke rol spelen is gespoten vloerisolatie aan te raden.


Het werken met gespoten PUR gebeurt snel en zorgvuldig. De isolatielaag is quasi onmiddellijk begaanbaar en slechts één dag na plaatsing is de isolatie volledig uitgehard. Op die manier bespaar je kostbare tijd die je kunt spenderen aan een ander aspect van jouw bouw- of verbouwproject. Dankzij de naadloze afwerking van gespoten vloerisolatie zijn koudebruggen en warmteverliezen uitgesloten.

Andere voordelen zijn de stabiliteit en vormvastheid. De pur wordt aangebracht in verschillende lagen van 3-4 cm, hierdoor verzakt de hard geworden isolatielaag nooit. Deze spuitisolatie aanbrengen kan men binnen een zeer groot temperatuurbereik. Het materiaal is bestand tegen zuren, basen, oliën, benzine, vetten, en andere schadelijke stoffen. Polyurethaanschuim is waterdicht en dampdoorlatend, milieuvriendelijk en licht in gewicht.


Merk van de gespoten pur isolatie is NESTAAN

Het aanbod van de energiepremies voor de isolatie blijven in 2020 hetzelfde als in 2019.

Dak of zoldervloer

  • U hebt een Rd – waarde van minimum 4,5 m2K/W nodig ,dit komt overeen met een dikte van ongeveer 12 cm.

Voor de vloerisolatie of kelderisolatie

  • U hebt een Rd – waarde van minimum 2,0 m2K/W nodig, dit komt overeen met een dikte van ongeveer 6 cm.